Dementie is een ziekteproces die niet te stoppen is. Door de veranderingen tijdens dit ziekteproces zijn voortdurend aanpassingen nodig. Dit vraagt veel van een mens, maar ook van zijn omgeving. Grietje Mol en haar collega’s zijn speciaal opgeleide casemanagers om mensen met dementie, hun partner en familieleden te kunnen ondersteunen. Grietje vormt als casemanager vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land een vast aanspreekpunt en een vertrouwd gezicht tijdens het hele dementieproces.
Grietje is getraind in het omgaan met mensen met dementie en herkent het. Welke ondersteuning de casemanager geeft, dat is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Een casemanager wordt ook wel een dementieconsulent, trajectbegeleider of persoonlijk begeleider genoemd.
Grietje Mol, 66 jaar, vol energie, put haar ervaring als casemanager uit haar loopbaan in de zorg. Haar ervaringen zijn divers en breed. Grietje is jong begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis, na 27 jaar in diverse functies te hebben gewerkt stapte ze over naar een leidinggevende functie in het verpleeghuis. “Daar kwam ik in aanmerking met mensen met dementie, ondertussen kreeg ik de zorg voor mijn moeder waarbij ook dementie was vastgesteld` vertelt Grietje.
“De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie was best ingewikkeld, maar voor mij ook een uitdaging. De baan bij het CIZ was dan ook geen vreemde vervolgstap in mijn loopbaan. Het indiceren en de zorg in kaart brengen bracht mij veel voldoening“ vertelt Grietje. Na een periode van 8 jaar bij het CIZ werd Grietje gevraagd (vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land) mee te werken casemanagement dementie in Steenwijkerland handen en voeten te geven. Netwerk Dementie Steenwijkerland was opgericht waarbij ook de Zorggroep Oude en Nieuwe Land betrokken was en nog steeds is. Het Netwerk startte als een project waarvoor geld vrij kwam vanuit Zorgkantoren. Grietje nam deze uitdaging aan en werd opgeleid tot casemanager dementie; toen nog een geheel nieuwe functie in Nederland. Haar kennis en inzicht groeide. Maar ook het platform. “Huisartsen kennis laten maken met casemanagement, actief te zijn in het Alzheimer café, netwerk bij instanties, gemeente, zorgorganisaties op te bouwen groeide de vraag en het aanbod” vertelt Grietje enthousiast. Het team om Grietje heen groeide uit tot een team van 5 casemanagers met ieder hun eigen gebied.
“Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat, een vast en vertrouwd gezicht. We staan als casemanagers naast een persoon met dementie vanaf het ‘niet pluis’ gevoel tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis”. “Mijn baan is heel divers, complex, het brengt een nauwe verbondenheid met mensen met dementie en ook vooral hun naasten. Daarnaast is het uitdagend en brengt ontzettend veel voldoening met zich mee” vertelt Grietje. “En, er is nog veel in de doen“, zegt ze vol overtuiging. Grietje vertelt met veel intentie over haar dankbare maar ook intensieve ervaringen waarin ze een stukje heeft kunnen meelopen in het leven van veel mensen met dementie en hun naasten.
“Wanneer er een vermoeden van dementie is kan al een beroep worden gedaan op de casemanager” vertelt Grietje. Dat vermoeden laten bevestigen door een specialist is een stap die duidelijkheid brengt maar ook de bevestiging dat iemand dementie heeft. En dat is nogal een diagnose. Voor de cliënt en zeker ook voor zijn/ haar omgeving.
“De casemanager is er dan ook juist voor de partner en /of kinderen, de mantelzorgers. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning en aandacht krijgen om de zorg vol te houden. Wanneer ik merk dat het voor de mantelzorger te zwaar wordt neem ik contact op met Gineke van ZorgMies regio Zwolle e.o. Naast de vaak al aanwezige reguliere hulp wordt er met veel aandacht en zorg door Gineke gezocht naar een geschikte ZorgMies die past binnen het gezin en een stukje verlichting kan brengen. Een mooie samenwerking!”.
Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Ondersteuning door een ZorgMies als mantelzorgersondersteuner is nodig om zo lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen en (samen) langer thuis te kunnen blijven wonen. Grietje raadt dan ook in veel gevallen ondersteuning door een ZorgMies aan, om de mantelzorger te ontlasten.
Wilt u meer weten over de rol van een Casemanager of ZorgMies? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie.