Wij bieden ondersteuning aan mantelzorgers in uw organisatie

Steeds meer mensen combineren werk met mantelzorg: zorg voor een hulpbehoevend familielid, vriend of buur. Nu al combineert 1 op de 4 werknemers werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit.

Mantelzorg is geen keuze, het kan iedereen overkomen, dus ook jou of jouw medewerkers. Meestal gaat het goed, maar we zien dat werknemers met mantelzorgtaken een lager cijfer geven voor hun werk-privébalans, meer gezondheidsklachten hebben en zich vaker ziekmelden dan hun collega’s. Mantelzorg vormt de grootste oorzaak van deze gezondheidsklachten, 48% geeft mantelzorg als reden aan. Ook zien we dat bijna 25% van de mantelzorgers overweegt om minder uren te gaan werken. 1 op de 10 denkt er zelfs aan om helemaal te stoppen met werken.

Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg blijkt dat aandacht en meedenken bij maatwerkoplossingen belangrijk is en uitval kan voorkomen.

Maak mantelzorg bespreek als werkgever, ZorgMies kan hier bij ondersteunen

Maak mantelzorg bespreekbaar

Bewustwording, aandacht, begrip en het bespreekbaar maken, loont

44% van de mantelzorgende werknemers praat hierover niet met de leidinggevende. Om verschillende redenen: ze zien zichzelf niet als mantelzorger, ze vinden dat dit privé is, ze vinden dat ze het zelf moeten oplossen of er wordt op het werk niet over mantelzorg gesproken. Dit biedt kansen aan werkgevers. Als je weet wat er thuis speelt, kun je meedenken over mogelijke oplossingen en uitval voorkomen.

De balans houden is voor medewerkers met mantelzorgtaken vaak een uitdaging. Dit vraagt om afstemming tussen werkgever en medewerker, maar ook tussen collega’s onderling. Als werkgever kan je dit expliciet agenderen. Bewustwording, aandacht, begrip en het bespreekbaar maken, loont. Bedrijven die samen met hun medewerkers naar oplossingen zoeken, ervaren minder verzuim en verloop en juist meer vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid op de werkvloer.

Als de leidinggevende en collega’s weten van de thuissituatie, is er vaak meer begrip en flexibiliteit. De Praatplaat van Werk&Mantelzorg helpt medewerkers en leidinggevenden om met elkaar in gesprek te gaan over de combinatie werk en mantelzorg. Op de praatplaat zijn vragen opgenomen die helpen om het gesprek op weg te helpen.

Bekijk de praatplaat ⟶

Werk&Mantelzorg is in 2005 opgericht door MantelzorgNL en Qidos. Zij bundelen de krachten om zich in te zetten voor het grote maatschappelijke vraagstuk: Hoe maken we de combinatie werk en mantelzorg in Nederland mogelijk? Werk&Mantelzorg is erop gericht dit belangrijke maatschappelijke doel te verwezenlijken.

ZorgMies Nederland heeft de handen ineen geslagen met Werk&Mantelzorg om bedrijven te informeren over de mogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen zodat zij een goede balans kunnen vinden in hun werk en de zorg voor hun naaste(n).

Meer informatie ⟶

Hoe kan ZorgMies ondersteuning bieden?

Persoonlijke mantelzorgondersteuning op maat

ZorgMies biedt ondersteuning aan mantelzorgers in heel Nederland. Wij vinden het belangrijk om passende, persoonlijke ondersteuning te bieden aan mensen die hulp nodig hebben. Als mantelzorger kan het zorgen voor iemand zwaar en soms ook eenzaam zijn. Met het inschakelen van een ZorgMies wordt een mantelzorger enorm ontlast. Ook zijn onze diensten een uitkomst wanneer familie bijvoorbeeld verder weg woont. Als ZorgMies zorgen wij voor één vast gezicht. De ZorgMies helpt bij praktische zaken en zorgt voor gezelligheid in huis. Denk daarbij aan samen boodschappen doen, een wandeling maken of het uitvoeren van licht huishoudelijk werk. Hierbij staan persoonlijke aandacht, zorgzaamheid en respect voorop. 

Als organisatie kunt u een beroep doen op ZorgMies om mantelzorgers in uw bedrijf te ondersteunen. De inzet van ZorgMies is flexibel, zodat deze altijd goed aansluit bij de zorgvraag. Bijvoorbeeld twee uur in de week of juist zorg in de nacht – samen kijken wij met de cliënt en mantelzorger wat nodig is om de juiste zorg te bieden. Zo kan uw werknemer uitgerust en gefocust aan het werk!

Wilt u als organisatie meer informatie over de inzet van ZorgMies? U kunt vrijblijvend informatie aanvragen bij de ZorgMies-vestiging in uw regio via het onderstaande formulier. 

Vrijblijvend informatie aanvragen

Wat kan ZorgMies betekenen voor uw organisatie?

Aanhef

Over welke regio wilt u meer informatie ontvangen?

Wat is de naam van uw organisatie?

Voornaam en achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Hoe bent u bij ZorgMies terecht gekomen?

Heeft u een specifieke vraag of opmerking?

Lees de privacyvoorwaarden van ZorgMies Nederland.
Lees de privacyvoorwaarden van ZorgMies Nederland.

ZorgMies wordt beoordeeld met een 9.6!

Feedback over onze diensten en werkwijze vinden wij ontzettend belangrijk. Daarom bieden wij de mogelijkheid aan onze cliënten, mantelzorgers, zorgverleners en samenwerkende partijen om hun ervaring te delen via het onafhankelijke platform Klantenvertellen.nl.