Waar zorg is, is Mantelzorg

In gesprek met Paula Bierma; Buurtwerker welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop; over het Mantelzorgnetwerk.

Het Mantelzorgnetwerk – sinds 2012 de plek voor alle mantelzorgers in Steenwijkerland – is onderdeel van Sociaal Werk De Kop. Het Mantelzorgnetwerk is een netwerk van ‘mantelzorgambassadeurs’ van zo’n 100 professionele organisaties. Doordat zorgprofessionals elkaar goed weten te vinden, wordt mantelzorgers nog beter maatwerk geboden in ondersteuning en advies.

Paula werkt sinds 2018 met veel plezier als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop in Steenwijkerland. Daarvoor was ze jaren werkzaam bij Zorggroep Oude en Nieuwe land.

“Mantelzorger worden is geen bewuste keuze, maar gaat vanzelf. Een kind blijkt gehandicapt, een vader heeft dementie, een partner krijgt een chronische ziekte, heeft een verslaving of psychische problemen, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Iedereen kan mantelzorger worden, op elke leeftijd. Soms rolt het geleidelijk je leven in, soms wordt je er heel onverwachts door plotselinge ziekte door overvallen”.

Sinds 2018 maakt het Mantelzorgnetwerk onderdeel uit van Sociaal Werk De Kop. “We organiseren veel activiteiten en bijeenkomsten door het jaar heen waar we met diverse netwerkpartners, vrijwilligers en belangenorganisaties samen in optrekken. Soms zijn het activiteiten om informatie te delen, maar ook bijeenkomsten met een meer ontspannen karakter, oplaadmomentjes. Zoals bijvoorbeeld de activiteiten voor jonge mantelzorgers, ze kunnen hun verhaal kwijt of even lekker bezig zijn met iets anders”.

“Mantelzorgers kunnen bij ons  terecht voor informatie, praktische tips en een luisterend oor” vertelt Paula. “Ik ben van de bewustwording. Vanaf het moment dat zorgprofessionals ogen en oren open hebben voor mantelzorg en mantelzorgers is ons Mantelzorgnetwerk gegroeid. We zijn gestart met 5 zorgorganisaties wat is uitgegroeid tot 100 netwerkpartners. Het geeft veel voldoening dat we van betekenis kunnen zijn”.

“We zijn continu in gesprek gegaan met zorgprofessionals. Bewustzijn kweken en ook de slogan -Waar zorg is,is mantelzorg-  hielpen hierbij.  Bewust maken wie die mantelzorgers zijn is een belangrijke rol van ons. Dat zijn de partners en kinderen misschien van mensen met geheugenproblemen in de wijk. De ouders van zorg intensieve kinderen en jonge mantelzorgers. De familie van een naaste met hersenletsel. En ga zo maar door. En zo is het gaan rollen en uitgegroeid. En met de groei van het Mantelzorgnetwerk groeide ook het aantal ingeschreven mantelzorgers. Van 300 naar 500 tot zo’n 1000 mantelzorgers in de gemeente Steenwijkerland in 2021”.

Mantelzorgondersteuning?

“Als je niet weet wat je niet

weet vraag je er niet om”

“Mijn ervaring is dat mantelzorgers zichzelf niet zomaar aanmelden” vertelt Paula. “Ze zien zichzelf niet zo. De aanmelding gebeurt in de meeste gevallen door de zorgprofessionals. De kracht van het netwerk is elkaar te vinden, goed door te verwijzen, waardoor de mantelzorgers een luisterend oor vinden of ontlast worden. Onze focus ligt op verbinden, verlichten en versterken. Mantelzorg is niet per definitie drama, zeker niet!  Veel gaat goed, maar ook veel kan beter, maar ook: niet alles is op te lossen.  ZorgMies Regio Zwolle e.o. speelt daar een belangrijke rol in“ zegt Paula. “Samen hebben we al erg veel voor mantelzorgers in Steenwijkerland kunnen betekenen vooral als het om het bieden van respijtzorg gaat. De Mantelzorgondersteuning van ZorgMies is erg waardevol en van groot belang”.

Wilt u meer weten over de rol van een Buurtwerker of ZorgMies? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten