Vandaag is het 'Dag voor Veiliger Internet' (Safer Internet Day).

Veilig online: waar let je op?

Vandaag is het ‘Dag voor Veiliger Internet’ (Safer Internet Day). Een dag die in het leven is geroepen om internetgebruikers bewust te maken van de gevaren die het met zich mee kan brengen. Het gebruik van internet is inmiddels zo in ons dagelijks leven verweven, maar hoe zorg je ervoor dat dit veilig voor jou en je omgeving blijft?

Heb jij weleens te maken gehad met internetoplichting? Of misschien iemand in jouw omgeving? Internetoplichters worden namelijk steeds creatiever en overtuigender. Zo bellen op en doen zich voor als een medewerker van Microsoft. Zij geven aan dat er een probleem is met jouw computer en voor je het weet moet je geld overmaken. Dit wordt ‘Phishing’ genoemd. Vorig jaar werden maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van internet oplichting.

Ouderen steeds vaker online

Ouderen zijn tijdens de coronacrisis steeds vaker online, zodat zij in contact kunnen blijven met hun kinderen en kleinkinderen. Internetoplichters maken hier gretig gebruik van. In 2020 vond er een verdubbeling plaatst van het aantal meldingen bij het Fraude-Helpdesk onder de 65-plussers. Ouderen zijn vaak te goed van vertrouwen en dit maakt hen kwetsbaar voor fraude. Gelukkig wordt er in de media regelmatig aandacht besteed aan de verschillende vormen van internetfraude. Dit kan ouderen helpen alerter te zijn op fraude.

Tips om veilig te internetten

Begeef jezelf in de digitale wereld, maar doe het wel veilig. Berscherm je apparaten en gegevens goed. Zorg er daarnaast voor dat je weet welke oplichtingtrucs gebruikt worden, zoals WhatsApp-fraude en Bank Spoofing. Benieuwd welke acties je nog meer kunt ondernemen om veilig gebruik te maken van internet? Lees de onderstaande tips!

  • Let goed op
    Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).
  • Kies goede antivirussoftware
    Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).
  • Goed wachtwoordbeheer
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. We hebben 12 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie
    Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen. 
  • Update je apparaten
    Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma’s. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.
  • Maak back-ups
    Een back-up maken van je bestanden voor als er toch iets fout gaat is erg belangrijk. Je kunt het beste 2 kopieën van je data maken. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶