Hoe blijf ik in balans als ik werk en mantelzorg?

Het werk combineren met mantelzorgtaken is een hele uitdaging en vraagt veel van werkende mantelzorgers. Gemiddeld is 1 op de 4 werknemers mantelzorger. In de zorg zelfs 1 op de 3. Een aantal dat alleen maar toeneemt. Gertia van ZorgMies Zwolle e.o. staat in een gesprek met Heidi Sprekelmeyer, stil bij  ‘de druk’ die door deze ontwikkeling ontstaat bij de mantelzorger en de werkgever.  

‘’De combinatie van mantelzorg en werk kan voor mantelzorgers een uitdaging en soms ook problematisch zijn. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en organisaties zich bewust zijn over de impact van mantelzorg op hun medewerkers.  In de tijd van een groot tekort aan goed personeel is het behoud en het goed functioneren van je medewerker van groot belang’’, vertelt Heidi. Ze is medeoprichter van ‘Jong en Veer’ een expertisebureau die zich dagelijks bezig houdt met ‘Mantelzorger in Bedrijf’. ‘’Mantelzorg is een thematiek geworden in de werk-prive balans van medewerkers, net als live-events als schulden, echtscheiding. Wil je medewerkers inzetbaar houden, dan kun je als werkgever niet meer de ogen sluiten voor het feit dat mantelzorg onderdeel is van het het leven van je medewerkers. En de medewerker door de maatschappelijke ontwikkelingen toenemend stress ervaart door het moeten zorgen voor een naaste.”

Werk en Mantelzorg
“Als werkgever zie je het liefst dat werknemers met plezier hun werk doen. Zodat alles lekker draait. Of je nu een commercieel bedrijf bent, een gemeente of een zorgorganisatie. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Mantelzorg speelt hierbij een grote rol. Werkgevers zijn zoekende in het faciliteren van medewerkers en soms nog onvoldoende op de hoogte van het ondersteuningsaanbod.

Maar werknemers met mantelzorgtaken ervaren stress en zijn zoekende hoe te voldoen aan de wensen en verwachtingen van de werkgever en de verzorgde thuis. Op het werk kunnen ze moeilijker functioneren vanwege de zorgen over thuis. Onder werktijd moeten ze regelmatig naar ziekenhuis, apotheek of huisarts. Ze nemen vaak werk mee naar huis om alles toch nog af te krijgen. Ze overwegen om minder uren te gaan werken en nauwelijks tijd om te ontspannen. Of, ze belanden in de ziektewet. Een belangrijk thema is daarom ook ‘hoe kan ik in de zorg voor een ander mijzelf blijven zien’. Of terwijl; ‘hoe zorg ik voor de ander en mijzelf’ vertelt Heidi met veel passie!”

Hoe houd je werknemers met Mantelzorgtaken aan het werk binnen je organisatie? Daar ligt de uitdaging!

Heidi Sprekelmeyer

Investeren in bewustwording
Heidi, opgegroeid in een ondernemersgezin weet door levenservaring wat mantelzorg betekent en wat het met je leven kan doen. “Ik was als kind al Mantelzorger. Doordat ik opgroeide in een ondernemersgezin zag ik tevens wat het met zich mee brengt als een werknemer niet goed kan functioneren, zich ziek meldt of erger nog: arbeidsongeschikt raakt. Daar lag voor mij de grondslag om Jong en Veer op te zetten.”

In haar werk is Heidi dagelijks bezig met de verschillende manieren waarop werkgevers mantelzorgers kunnen ondersteunen. Een structurele en preventieve aanpak. Effectief omgaan met mantelzorg is een belangrijk item.  “Ik streeft er naar om werkgevers, vaak HR functionarissen en leidinggevenden, te ondersteunen hun werknemers met mantelzorgtaken aan het werk te houden. Ik biedt ze onder andere tools met praktische handvatten. Als ik zie dat een leidinggevende en werknemer tot maatwerk komen. Als ik zie dat dat ontstaat, dan is dat voor mij een mijlpaal!” vertelt Heidi met veel zorg en toewijding.

Werkende mantelzorger
“ZorgMies is 1 van de organisaties die ik aanbeveel bij werknemers en werknemers. Majanka en Gineke van de ZorgMies Vestiging Zwolle e.o. kwamen op die manier op mijn pad” vertelt ze. “Een ZorgMies kan immers de mantelzorger op maat ondersteunen. Voor een overbelaste mantelzorger kan dit een grote impact hebben. Maar het is nog mooier een mantelzorgondersteuner als ZorgMies eerder in het traject door de werknemer of werkgever kan worden ingezet. Daarmee kan worden voorkomen dat de  ‘werkende mantelzorger’ overbelast raakt.”

ZorgMies ondersteunt
‘Iedereen verdient een ZorgMies’ is het motto van ZorgMies. Daarom proberen wij onze ondersteuning zo laagdrempelig mogelijk te houden, zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Aanvullende mantelzorg van ZorgMies kunt op verschillende manieren financieren: particulier, via een Persoonsgebonden Budget (PGB) of uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Majanka en Gineke van ZorgMies regio Zwolle e.o. geven u graag als werkgever of werknemer advies.

Wilt u meer weten over de rol van ‘Jong en Veer’ of ZorgMies? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Of lees meer op www.jongenveer.nl

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶