Belastingaangifte: Wat jij als mantelzorger moet weten

Ben je mantelzorger en maak je hoge zorgkosten voor iemand die bij jou thuis woont? Of doe je de belastingaangifte voor je naaste die zorgkosten heeft? Dan is het goed om te weten welke aftrekposten er zijn en hoe je mogelijk geld kunt besparen. Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Waarom aangifte doen?

Door belastingaangifte te doen, kun je mogelijk geld terugkrijgen. Als je loon, uitkering of pensioen ontvangt, wordt er belasting ingehouden zonder rekening te houden met aftrekposten. Door aangifte te doen, geef je deze aftrekposten door aan de Belastingdienst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen of zelfs geld terug kunt krijgen.

Kun jij als mantelzorger geld terugkrijgen?

Helaas zijn er geen speciale belastingvoordelen voor mantelzorgers. Kosten die je als mantelzorger maakt, kun je niet zelf aftrekken. Toch is het de moeite waard om te kijken naar de zorgkosten die je naaste maakt, want die kunnen in sommige gevallen wel aftrekbaar zijn.

Welke zorgkosten mag je aftrekken?

Heeft je naaste door ziekte, een beperking of ouderdom hoge zorgkosten? Dan mag hij of zij bepaalde kosten aftrekken onder de noemer ‘specifieke zorgkosten’. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor medische behandelingen, hulpmiddelen of aanpassingen in huis.

Meer informatie over specifieke aftrekbare zorgkosten vind je op Meerkosten.nl en op de website van de Belastingdienst. Hier staat elk jaar een overzicht van de aftrekbare zorgkosten.

Drempelbedrag voor aftrek

Let op: niet alle zorgkosten zijn aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag, afhankelijk van het (gezamenlijke) inkomen. Pas wanneer de zorgkosten boven dit bedrag uitkomen, kunnen ze worden afgetrokken. Doe je online aangifte? Dan wordt de drempel automatisch berekend.

Voor wie mag je zorgkosten aftrekken?

Je kunt zorgkosten aftrekken als je belastingaangifte doet voor:

  • Jezelf en je fiscale partner
  • Je kinderen jonger dan 27 jaar, als zij de kosten zelf niet kunnen betalen
  • Personen van 27 jaar of ouder die bij jou in huis wonen en een Wlz-indicatie hebben
  • Ouders, broers of zussen die bij jou in huis wonen en afhankelijk zijn van jouw zorg

Let op: maak je kosten voor iemand die niet bij jou in huis woont, zoals je moeder of vader? Dan kun jij deze kosten niet aftrekken, maar je naaste kan dit mogelijk wel bij zijn of haar eigen aangifte doen.

Handige extra informatie

Door je goed te informeren over belastingaftrek, kun je onnodige kosten voorkomen en misschien zelfs geld besparen. Meer weten? Kijk op de websites van Meerkosten.nl of de Belastingdienst.

Bron: MantelzorgNL

Deel dit artikel:

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Aanvullende mantelzorg aanvragen?

Meer weten over aanvullende mantelzorg van ZorgMies? Vul vrijblijvend het kennismakingsformulier in. Wij staan voor u klaar in uw regio.