Elk jaar op 11 april wordt er tijdens de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht gevraagd voor Parkinson. Dit is de geboortedag van James Parkinson. Hij werd bekend door zijn publicatie (An Essay on the Shaking Palsy) in 1817. Dit heeft ervoor gezorgd dat Parkinson internationaal erkend wordt als ziekte. Maar wat houdt de ziekte van Parkinson nu eigenlijk in? En wat is hiervan de oorzaak?
We hebben het allemaal wel eens: momenten waarop je wat onhandig of stijf bent of waarop je het overzicht kwijtraakt. Maar bij de ziekte van Parkinson is er veel meer aan de hand. Het zijn geen losse momenten meer en de klachten worden ook steeds ernstiger. Een oorzaak van parkinson is te weinig dopamine. Dit is een belangrijk stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen goed werken.
Hoe herken je Parkinson?
Je herkent de ziekte van Parkinson vaak aan trillende handen (tremor), trage beweging van handen of benen (bradykinesie) en stijfheid (rigiditeit). Daarbij valt op dat je aan één kant van het lichaam vaak duidelijk meer last hebt dan aan de andere kant. Maar Parkinson geeft ook een groot aantal problemen die niet met bewegen te maken hebben, zoals het denken dat trager en minder flexibel kan worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder goed plannen of heb je moeite je aandacht ergens bij te houden. Het opnemen van informatie, het plannen van activiteiten en het doen van twee dingen tegelijk wordt lastiger.
Je kunt last krijgen van een depressie. Maar ook van hallucinaties of angst. Je kunt moeite krijgen met slapen (slaapstoornis). Je gevoel kan ook zomaar in één keer veranderen. Je kunt ook problemen hebben met het accepteren van de diagnose.
Deze problemen zijn minder bekend omdat ze niet zo opvallen. Als patiënt kun je juist van deze meer onzichtbare klachten veel last hebben.
Oorzaken van Parkinson
Parkinson ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken. Deze combinatie kan ook voor iedere patiënt verschillen. De echte oorzaak is nog niet bekend.
Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen te weinig van een bepaalde boodschapperstof (dopamine). Dopamine is belangrijk voor onder andere het bewegen en het denken. Hersencellen die dopamine maken, sterven bij mensen met parkinson langzaam af. Deze cellen zitten vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen, namelijk bovenaan in de hersenstam.
Wilt u meer informatie over de ziekte van Parkinson, zoals de behandeling daarvan of hoe je als familie omgaat met een naaste met Parkinson? Neem een kijkje op de website van de Hersenstichting.nl