Verantwoord ouder worden

Op ZorgMies Academy leest u over preventieve zorg

Preventie in de zorg vormt de kern van een gezonde samenleving, met voordelen die verder gaan dan het voorkomen van ziekten. Het bespaart kosten door vroege behandeling, verhoogt de levenskwaliteit en voorkomt chronische aandoeningen. Gezonde mensen zijn productiever en toegankelijke preventie verkleint gezondheidsverschillen. Het bevordert empowerment, maatschappelijke gezondheid en heeft op lange termijn positieve effecten. Het behoudt zelfredzaamheid en ondersteunt een gezondere toekomst.

In een bijzondere samenwerking met geriatrisch tandarts Nicole Teeuwisse, hebben we een video gecreëerd. Hierin deelt zij waarom goede mondzorg van onschatbare waarde is, vooral in situaties zoals bij dementie. Want hoe zorg je ervoor dat iemand met dementie zijn of haar tanden goed blijft poetsen? Nicole deelt haar inzichten en tips in deze video.

Waarom is preventieve zorg zo belangrijk?

Voorkomen is beter dan genezen

1. Kostenbesparing

Preventieve maatregelen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de totale gezondheidszorgkosten. Door aandoeningen in een vroeg stadium te detecteren en te behandelen, kan men duurdere en complexe behandelingen op lange termijn vermijden.

2. Kwaliteit van leven

Preventie streeft ernaar mensen gezond te houden, wat resulteert in een betere levenskwaliteit. Door gezond gedrag te stimuleren en risicofactoren te verminderen, kunnen veel chronische ziekten en aandoeningen worden voorkomen.

3. Zelfredzaamheid

Door te focussen op preventie kunnen mensen onafhankelijker en zelfredzamer blijven naarmate ze ouder worden. Ze behouden hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en kunnen langer in hun eigen huis blijven wonen.

4. Maatschappelijke gezondheid

Preventie draagt bij aan de algehele volksgezondheid. Door infecties te voorkomen, vaccinaties te bevorderen en gezonde gewoonten te ondersteunen, kan de verspreiding van ziekten worden beperkt en kunnen epidemieën worden voorkomen.

Kunnen wij u helpen?

Wilt u als mantelzorger meer informatie aanvragen over de diensten van ZorgMies? Wij staan u in heel Nederland vrijblijvend te woord. Samen met ZorgMies kunnen mantelzorgers vertrouwen op effectieve preventieve zorg die ervoor zorgt dat hun geliefden niet alleen langer thuis blijven wonen, maar ook een gezonde levensstijl behouden.