Mijn moeder heeft weer een stukje vrijheid teruggekregen

Wanneer je echtgenoot komt te overlijden en je eigen lichamelijke gezondheid ook achteruitgaat, is het heel logisch dat je even de kluts kwijt bent. Dit is Ans (80) uit Geldrop overkomen. Tot zij het lokale krantje ‘Middenstandsbelangen’ opensloeg en daar het verhaal van Hetty en Frank van ZorgMies regio Geldrop las. Ze pakte haar telefoon en heeft een afspraak met hen ingepland. Inmiddels kan zij, naar eigen zeggen, niet meer zonder Hetty.

ZorgMies zet zich landelijk in voor iedereen die extra ondersteuning kan gebruiken, als aanvulling op de reguliere thuiszorg. Hierdoor worden mantelzorgers ontlast in hun zorgtaken. Dit doen Hetty en Frank Rokebrand met veel liefde met hun ZorgMies-vestiging in de regio Geldrop, Mierlo, Heeze en Leende. Zo ook Ans van der Waerden uit Geldrop. Geestelijk is Ans, met een leeftijd van 80, nog hartstikke scherp, maar na het overlijden van haar echtgenoot vorig jaar is zij moeilijker ter been geworden. Met ondersteuning vanuit de thuiszorg en de hulp van haar ZorgMies Hetty kan zij zelfstandig in haar vertrouwde woning blijven wonen. Zo vertelt Hetty: “Ans is één van onze eerste cliënten. Toen wij bij haar langskwamen voor een kennismakingsgesprek, hadden Ans en ik direct een goede klik. Daarom besloot ik om zelf als ZorgMies bij haar aan de slag te gaan.” Inmiddels wisselt Hetty de zorg bij Ans af met ZorgMies Dolly.

Gewoon weer moeder en dochter

Sandra, de dochter van Ans, is erg blij met de zorg die haar moeder nu krijgt. “Na het overlijden van mijn vader vorig jaar, zag ik dat mij moeder steeds vaker zorg nodig had. De belasting voor mij als mantelzorger werd erg groot. Dit vond mijn moeder ook en ik ben daarom erg trots dat zij zelf het initiatief heeft genomen om contact op te nemen met ZorgMies regio Geldrop. Hierdoor heeft zij weer een stukje ‘vrijheid’ teruggekregen.” Sandra heeft een groot gezin en een volle baan en kon, naar eigen zeggen, niet altijd voorzien in de zorgbehoefte van haar moeder. Zij raadt dan ook iedereen aan, die in een soortgelijke situatie zitten, om met elkaar te blijven praten: “Het is best zwaar om als kind alle zorg op je te nemen – vooral als je dit alleen moet doen. Met de inzet van ZorgMies merk ik dat de band met mijn moeder weer ‘normaal’ is. Gewoon weer moeder en dochter.”

“Hetty staat altijd voor mij klaar. Ik zou niet meer zonder haar kunnen en willen”

– Sandra van der waerden

Nieuwe hobby

Ans is bijna 56 jaar getrouwd geweest met haar man. “Als hij dan overlijdt, merk je dat je in een gat valt. Ik voelde mij best eenzaam. Daarom ben ik blij met ‘de meiden’ die leuke dingen met mij ondernemen,” vertelt Ans. Hetty en Dolly zorgen er samen voor dat Ans blijft ondernemen. Ze is nog erg scherp van geest en het is daarom ook belangrijk dat zij een beetje uitdaging heeft. Laatst zijn Hetty en Ans bij Dolly gaan schilderen in haar atelier, maar Ans heeft inmiddels ook een nieuwe hobby: mozaïeken. “Het is leuk dat ik weer iets om handen heb,” vertelt Ans. “Wij gaan regelmatig op zoek naar mooie stenen en mallen om de werkjes op te maken. Ik vind mozaïeken heel erg leuk om te doen.” De ZorgMiesen moeten inderdaad regelmatig met Ans op pad om spullen te kopen voor het mozaïeken. Ans werkt namelijk op hoog tempo en heeft daarom snel haar kunstwerk af. Zodra zij begint, kan ze het niet meer neerleggen.

Flexibele zorg

Naast mozaïeken en schilderen helpen de ZorgMiesen elke woensdag Ans bij de dagelijkse bezigheden, zoals een boodschap doen, helpen bij de was of zij maken een gezellig wandeling door het dorp. “Hetty staat altijd voor mij klaar,” vertelt Ans. “Woensdag staat altijd als vaste dag in de agenda, maar als ik tussendoor hulp nodig heb of naar het ziekenhuis moet, is dat voor Hetty geen probleem en gaat zij graag met mij mee. Ik zou niet meer zonder haar kunnen en willen.”

Ans heeft geen recht op een PGB (Persoonsgebonden Budget) en maakt als particulier gebruik van ZorgMies regio Geldrop. Meer informatie over aanvullende ondersteuning aan huis van ZorgMies? Zoek een vestiging bij u in de buurt en plan een vrijblijvend gesprek in.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten