Iedereen wil optimaal oud worden

ZorgMies Zwolle in gesprek met Seniorencoach Bianca Oechies

“Van Management assistent naar de Ouderenzorg” dat is het verhaal van Bianca Oechies-Jansen. Na jaren te hebben gewerkt als management assistente maakte Bianca de stap naar de Ouderenzorg.  Op zoek naar ‘de mens achter de mens’; boeide haar enorm. En dit is dan ook juist het doel  van haar eigen bedrijf Optimaal Oud.

“Als Medewerker Maatschappelijke Zorg en Verzorgende-IG kwam ik in aanraking met ouderen, een doelgroep die mij oprecht raakte en waar ik graag mee wil werken. Na het behalen van de hbo-opleiding Seniorencoach, begeleid ik sinds 2018 vanuit Optimaal Oud 55+ers in hun proces van het ouder worden. Ook adviseer en coach ik mantelzorgers en professionals”, vertelt Bianca in haar gesprek met ZorgMies.

“Respect, humor, praktisch handelen

en kijken naar wat nog wél kan

zijn in al mijn werkzaamheden

de rode draad”.

Bianca Oechies; Seniorencoach

“Iedereen wil graag optimaal oud worden”. Als seniorencoach biedt Bianca begeleiding rond sociaal-emotionele thema’s die voor senioren belangrijk zijn zoals verlies, zingeving, omgaan vrije tijd, in standhouden en vergroten netwerk om sociale isolatie te voorkomen. Een seniorencoach zoekt samen met de senior naar persoonlijke veerkracht en vitaliteit om de autonomie te versterken, eigen regie behouden en zich te blijven verbinden met anderen.

De draaglast onder de draagkracht houden
“Als seniorencoach coach ik op professionele wijze mantelzorgers en hun partners. De ‘draaglast onder de draagkracht houden’ is daarbij het thema die ik op zoek. Om te voorkomen dat een mantelzorger overvraagd raakt is het van belang er met elkaar voor te zorgen dat de draaglast de draagkracht niet overstijgt. Zo begeleid ik met regelmaat echtparen waarvan 1 van de senioren dementie heeft. Daarbij ga ik er bijvoorbeeld op uit met diegene die dementie heeft om de mantelzorger te ontlasten.

“Daarnaast ga ik in coaching gesprekken met de partner op zoek naar de balans in zijn of haar leven. Rust in de relatie behouden door begrip en respect zijn daarbij veel voorkomende gespreksonderwerpen. Maar ook zelfredzaamheid, onbegrip en eigen regie behouden of terug te krijgen zijn van belang”, geeft Bianca aan.

Positieve gezondheid
De coaching doet Bianca vanuit positieve gezondheid; wat kan nog wel!  Met een positieve insteek en humoristische inslag. Ook in mantelzorgondersteuning is dit een belangrijk item in de gesprekken. In nauwe samenwerking met casemanagers, familie, huisartsen en partijen als Zorgmies regio Zwolle e.o. probeert Optimaal Oud ouderen en mantelzorgers te coachen en te ondersteunen in hun hulpvraag en meer lucht geven.

Daarnaast geeft Optimaal Oud de professionals bruikbare tips over de gepaste benadering van en omgang met ouderen, al dan niet met dementie. “Leren de persoon achter de diagnose te ontdekken en te kijken naar zijn of haar mogelijkheden”.

Wilt u meer weten over de rol van een Seniorencoach of ZorgMies? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Of lees meer op optimaaloud.nl

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶