ZorgMies ook voor 24-uurs ondersteuning, of zelfs mee op vakantie

Dat ZorgMies ondersteuning biedt aan mantelzorgers bij de zorg voor hun naaste (n), dat is voor heel veel mensen een begrip. Maar dat ZorgMies ook 24-uur zorg biedt, dag en nacht er kan zijn of zelfs mee op vakantie kan gaan, dat is voor velen onbekend!

Gertia van ZorgMies Zwolle e.o. in gesprek met Monique Blank, waarin ze ons meeneemt in haar ervaring en belevenissen als ‘24-uurs Zorgmies. Monique biedt dag en nacht ondersteuning aan mensen die extra hulp nodig hebben om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Monique, 53 jaar, werkte 25 jaar op stevige posities in het bedrijfsleven. “Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat het werk mij geen voldoening meer gaf,” vertelt Monique. Ik dacht steeds vaker na over de ouderen die zoveel voor onze weldadige en rijke samenleving hebben betekend. Om deze mensen aan hun lot over te laten doet mij pijn in mijn hart. Ik raakte zelf afgebrand in het bedrijfsleven en werd als het ware op mijzelf teruggeworpen om na te denken wat voor mijzelf in het leven belangrijk is. Toen heb ik het roer omgegooid. Ik wilde meer betekenen voor mijn oudere medemensen.”

Wij slapen niet, maar waken
tijdens een 24-uurs dienst

ZorgMies Monique

“Mijn eerste ervaring was in de Covid-tijd bij een mevrouw waarvan haar partner was overleden. Daardoor was deze vrouw in een burn-out terecht gekomen. In diensten van 24-uur per dag kon ik mij volledig op mevrouw richten. Het doel was mevrouw weer op de been te krijgen. Helaas koos mevrouw er bewust voor om haar leven te beëindigen. Ik kwam in een rollercoaster. Maar het was niet te beschrijven waardevol om zo dicht bij mevrouw te mogen en kunnen staan, dag en nacht. Samen met haar familie, de huisarts en thuiszorg. Hoe indrukwekkend het ook was, dit is wat ik zocht! Na deze eerste ervaring wist ik dat ik hierin verder wilde. Vervolgens ben ik daar voor mijzelf een aantal gerichte opleidingen voor gaan volgen. Mijn interesse en competenties lagen altijd al in de medische richting. Samen met mijn levenservaring, relativeringsvermogen en bereidheid een stukje intimiteit aan te gaan was ik klaar voor de volgende stap. Ik kwam in gesprek met ZorgMies Utrecht, De Bilt en Zeist, voor eenaantal 24-uurs diensten per week bij een echtpaar waarvan meneer dementie had. Een jaar lang werkte ik in aansluitende diensten totaal 64 uur per week bij het echtpaar. Ik begon mijn dienst als ZorgMies op de dinsdag om 15 uur en op donderdagmorgen om 11 uur stapte ik het huis bij het echtpaar weer uit. Vervolgens werkte ik in het weekend weer aansluitend 20 uur. Op de andere dagen was een collega ZorgMies ter ondersteuning bij het echtpaar”.

Als Zorgmies ben je heel even ‘het kortetermijngeheugen’ van je cliënt.

“Met het inschakelen van ZorgMies werden de mantelzorgers van meneer; zijn partner en de kinderen enorm ontlast. De partner kon weer echtgenoot zijn en ‘de kinderen weer kinderen’ in plaats van mantelzorgers. Als ZorgMies, met één vast gezicht, kon ik er volledig voor meneer zijn. Ik leerde zijn standaardzinnen en uitdrukkingen kennen waar ik goed op kon reageren. Wanneer meneer overdag maar ook s ’nachts onrustig werd en gevoelsmatig in de tijd van vroeger leefde kon ik hem bijstaan. De dementie raakte meneer steeds meer. Als ZorgMies ben je dan als het ware even ‘het kortetermijngeheugen’ van je cliënt. Op die manier kun je de dag voor hem zelf en zijn omgeving zo prettig mogelijk laten verlopen. Dat is zo waardevol’’ vertelt Monique enthousiast.

Meneer speelde prachtig piano. Dat zorgde voor de nodige afleiding. Doordat meneer vroeger alle pianostukken uit zijn hoofd had geleerd, omzeilde de muziek het problematische stuk in zijn hersenen. Als ZorgMies ondersteunde ik meneer tijdens het ochtend en avond ritueel; van aankleden tot de zorg voor zichzelf. Meneer was een echte heer en droeg nog dagelijks een pak. Het was fijn dat we de tijd konden nemen om meneer er elke dag opnieuw verzorgd uit te laten zien, zoals hij zelf en zijn omgeving van hem gewend waren. Daarnaast bereide ik het eten voor, ik kookte voor het echtpaar. Maar ik zorgde ook voor de gezelligheid in huis zoals spelletjes doen, samen koffiedrinken na het acht uur journaal of er gewoon zijn voor een fijn gesprek. Het is heel speciaal om deelgenoot te zijn van het samenzijn van het echtpaar en daar een steentje in bij te mogen dragen. Ik had een eigen kamer, dichtbij meneer en mevrouw waar ik kon slapen of waken”.

Van langdurige 24- uurs zorg tot nachtwaak na een ziekenhuisontslag

“Als je als ZorgMies 24-uurs diensten draait is kan de afstand die je moet rijden naar een cliënt groter zijn dan bij de zorg van een paar uur per dag. Daarom werk ik voor verschillende regiokantoren van ZorgMies, zegt Monique. Naast ZorgMies regio Zwolle e.o. werkt Monique, die zelf in Ommen woont ook voor ZorgMies regio Assen e.o. en ZorgMies Utrecht, De Bilt & Zeist. “Het fijne is dat de regiokantoren heel goed samenwerken. Het werken voor ZorgMies voelt daardoor voor mij als een warm bad”.

ZorgMies mee op vakantie

“Ik heb als Zorgmies al verschillende hulpvragen kunnen invullen. Van langdurige zorg tot ‘nachtwaak’ na een ziekhuisontslag. Van een ernstig zieke zelfstandig wonende mevrouw met een zware longontsteking tot een cliënt die niet s ‘nachts alleen durfde te zijn na het overlijden van haar partner. Met een ZorgMies in huis heb je volledige 1 op 1 begeleiding en aandacht. Waardoor iemand langer, maar ook prettig in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Ook bij eenzaamheid omdat iemand alleen leeft, is een ZorgMies in de nabijheid zeer waardevol. Er zijn zelfs hulpvragen waarbij een ZorgMies een paar dagen mee op vakantie gaat met de cliënt en zijn kind of partner. Door de inzet van een ZorgMies kunnen ‘ouder en kind’ of ‘partners’ weer onbezorgd van elkaar genieten’’.

Heeft u als mantelzorger extra ondersteuning nodig bij zorg van uw ouder, partner of kind of wilt u langer, prettig thuis blijven wonen? ZorgMies biedt ondersteuning die aansluit bij uw situatie en gaat door waar andere thuishulp organisaties stoppen.

U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer: 038 – 78 20 560 of stuur een mail naar: zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten