“Wij beginnen iedere ochtend aan deze tafel in Oostenrijk”

In gesprek met ZorgMies Ellen Koopman en haar Cliënt Yvonne.

Als ik met mijn auto het erf op rijd van de woning van Yvonne, komt zij, samen met ZorgMies Ellen, al aangelopen. Het ontvangst is zeer hartelijk en ik voel mij erg welkom. Samen aan de keukentafel, met uitzicht op de prachtige tuin en landerijen, zijn we gelijk in een boeiend gesprek beland. Dat is het begin van een indrukwekkende ochtend waarbij ik even getuige mag zijn tussen het zo waardevolle contact tussen ZorgMies Ellen & haar cliënt Yvonne.

“Wij beginnen iedere ochtend aan deze tafel in Oostenrijk. Daarmee bedoel ik dat we onder het genot van een kop Wiener melange de dag doornemen,” legt Ellen uit. ZorgMies Ellen komt drie dagdelen per week bij Yvonne, maar dit wordt uitgebreid naar meer. Ellen is de enige ZorgMies die bij haar over de vloer komt en daarmee het vertrouwde gezicht voor haar. Yvonne is sinds een aantal jaren weduwe, woont zelfstandig en lijdt aan de ziekte Alzheimer. “Gineke van ZorgMies Zwolle heeft ons uitstekend gematcht,” zegt Ellen. “De klik tussen ons is geweldig.” Ellen heeft jaren gewerkt als Internationaal receptioniste, maar heeft, zoals ze zelf zegt ‘een hart voor de zorg’. Sinds een jaar werkt ze als ZorgMies: “Ik had dit veel eerder moeten doen,” vertelt ze enthousiast.

Terugkomende activiteiten
“Samen boodschappen doen, koken, samen eten, werken in de tuin, opruimen, licht huishoudelijk werk, zijn belangrijke terugkomende activiteiten van de dag. Het is belangrijk dat Yvonne voldoende eet en wat gewicht aankomt. Als we dat niet samen doen staat de volgende dag het eten van de dag ervoor er soms nog, of vinden we het op andere plekken in huis terug,” vertelt Ellen. “Soms tref ik haar nog aan in bed. Dan heeft ze lekker lang geslapen. Dan help ik haar douchen en aankleden. Het komt ook voor dat ze al vroeg op pad is gegaan en treft ze mij ineens hier thuis aan.”

“ZorgMies Ellen is mijn externe geheugen”

Cliënt yvonne

Alzheimer
“De Alzheimer maakt het mij soms lastig,” zegt Yvonne. Het stoort haar zichtbaar dat ze dingen vergeet of niet op woorden kan komen. Dat lees je af van haar gezicht. “Maar Ellen is mijn externe geheugen,” gaat Yvonne met stralende ogen verder. “Met de komst van Ellen heeft mijn leven weer wat kleur gekregen”. De warme blik van Yvonne naar ZorgMies Ellen maakt bij beiden emotie los. “Ik ben zo blij met haar,” vertelt zij geëmotioneerd, waarop Ellen ook een traan wegpinkt en zegt: “Het is zo speciaal dat ik dit mag en kan doen voor jou, het voelt ook niet als werk”.

Wonen tussen de herinneringen
In het werkzame leven werkte Yvonne lange tijd aan de universiteit van Groningen. Samen met haar man verhuisde ze 4 jaar geleden naar dit prachtige plekje in Frederiksoord. “Helaas heeft mijn man maar een jaar hier mogen genieten, terwijl hij zich zo op het wonen hier had verheugd.” Ellen vult mevrouw aan als het gaat om jaartallen en gebeurtenissen, maar samen nemen ze mij een stukje mee in het gesprek in het leven van Yvonne. “Door de jaren heen heeft Yvonne veel spullen verzameld. Het overlijden van familieleden heeft ervoor gezorgd dat veel spullen hier terecht zijn gekomen,” vertelt Ellen. Om haar heen staan veel dozen en spullen in de woonkamer. “Elke dag pakken we een doos uit en de ‘pareltjes’ die een verhaal of herinnering losmaken, krijgen een mooi plaatsje in de woonkamer of vitrine kast. Zo woont Yvonne tussen de herinneringen. Het is een tijdrovende klus maar samen lukt het en krijgen we steeds meer orde,” aldus Ellen.

“Met ondersteuning van ZorgMies kan mevrouw zo lang mogelijk in haar vertrouwde omgeving blijven wonen”

Zorgmies ellen

Sociale controle
Vrienden en familieleden van Yvonne wonen ver weg maar doen wat mogelijk is om bij mevrouw te zijn. Net zo als fijne mensen in de straat die voor ritme en dag invulling zorgen. “De sociale controle en betrokkenheid is groot. Dat is heel fijn,” vertelt Ellen. “Met één van buren gaat mevrouw bijvoorbeeld iedere week een creatieve activiteit ondernemen en blijft ze eten.” Op deze manier is het mogelijk, met bijna dagelijkse ondersteuning van ZorgMies, dat mevrouw zo lang mogelijk in haar vertrouwde omgeving kan blijven wonen.

Na 2 heerlijke koppen koffie en een waardevol gesprek, leggen we de speciale band tussen ZorgMies Ellen en mevrouw nog even vast door wat foto’s te maken in de prachtige tuin.

Wilt u meer weten over ZorgMies? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op en komen graag bij u langs om samen met u de mogelijkheden door te nemen en deze af te stemmen op uw persoonlijke situatie.

NB: Foto mag worden geplaatst met toestemming van betrokkenen

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶