Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, een organisatie die een breed scala aan zorgdiensten biedt in de regio’s Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland.

De professionele reis van Esther begon aan de Hogeschool Utrecht met haar HBO-V opleiding, gevolgd door een post-HBO opleiding in palliatieve zorg. Het was tijdens een stage in een hospice dat haar passie voor palliatieve zorg ontstond. “Hoewel we mensen niet kunnen genezen, kunnen we in de laatste fase van hun leven nog ontzettend veel voor hen betekenen,” vertelt Esther.

“Toen ik begon te werken als wijkverpleegkundige, na mijn ervaring in het hospice, had ik één missie: de specialisatie in palliatieve zorg op de kaart zetten.” Het uitvoeren van de missie is in volle gang. Ondanks dat de rol van palliatieve zorg verpleegkundige in de wijk nog onbekend was en er geen high-care-hospice in de buurt was, heeft Esther doorgezet!

‘Passende palliatieve zorg’
Met bijna tien jaar ervaring als wijkverpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land, waarvan 3,5 jaar in het medisch-technisch team (MTH), kreeg Esther de kans om zich vanaf vorig jaar volledig in te zetten voor haar passie: palliatieve zorg. Haar doel? Iedereen passende palliatieve zorg bieden op de plek waar hij of zij dat wil. Zo is de vakgroep palliatieve zorg geprofessionaliseerd, iets waar Esther en haar collega’s zich lang hard voor hebben gemaakt.

Tijdens haar stage als verpleegkundige in het ziekenhuis stoorde ze zich eraan dat er na een ingrijpende operatie bij kanker weinig tot geen aandacht was voor wat de diagnose met de patiënt deed. Het gebrek aan tijd om aandacht te hebben voor de mens als geheel vond ik heel moeilijk. Nu kan ik als palliatief verpleegkundige samen met een team van professionals mij hier volledig op inzetten.”

Als palliatieve zorg verpleegkundige stelt Esther zich graag ondersteunend op. Dit kan zijn door met collega’s uit het thuiszorgteams  mee te denken, scholing op maat te geven of intervisie te bieden. Maar ook het daadwerkelijk bezoeken van mensen in de palliatieve fase behoort tot haar taken. Deze boeiende functie is Esther op het lijf geschreven.

Maar wat houdt palliatieve zorg precies in?
“Palliatieve zorg is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en zich in de laatste fase van hun leven bevinden. Deze fase kan soms jaren duren maar ik kom vaak in beeld in het laatste levensjaar. Het doel is om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en het lijden zo veel mogelijk te verlichten. Hierbij gaat het niet alleen om de lichamelijke klachten, maar ook om de psychische, sociale en spirituele aspecten van het levenseinde.”

Een werkdag van Esther is zowel afwisselend als uitdagend. “Ik bezoek dagelijks verschillende cliënten thuis, elk met hun eigen zorgvraag en behoeften. Naast het verlenen van de nodige verpleegkundige zorg, luister ik naar de verhalen, wensen en angsten van mijn cliënten. Ik voorzie hen van informatie en advies over hun ziekte en behandeling, en ondersteun hen bij het maken van keuzes over hun zorg en levenseinde. Maar ik  help ze ook op weg om deze keuzes vast te leggen en te bespreken met de juiste mensen.”

“Het mooiste aan mijn werk,” zegt Esther, “is dat ik iets kan betekenen voor mensen in een moeilijke en kwetsbare periode van hun leven. Ik beschouw het als een eer om getuige te mogen zijn van de laatste levensfase van mijn cliënten en hen en hun naasten te kunnen begeleiden en ondersteunen op een manier die bij hen past. Ook het pionieren in  dit vakgebied, waarin vertrouwen nog moet groeien, spreekt mij aan. Er valt zowel binnen onze organisatie als daarbuiten nog veel winst te behalen. Palliatieve zorg is in mijn ogen pas goed gegaan als naasten terugkijken op een goed proces van hun geliefde. Het gevolg is dan ook vaak dat het rouwproces van de naasten positief beïnvloed wordt.”

Scholingsprogramma ‘Warme Zorg voor ZorgMies’
Esther verzorgt scholingsprogramma’s op het gebied van ‘warme zorg’ voor organisaties en vakgroepen binnen de zorg. Ook ZorgMies regio Zwolle en omgeving heeft samen met Esther een programma opgezet voor hun ZorgMiesen. Met als thema ‘Comfort bieden en er zijn’ krijgen de ZorgMiesen tijdens de scholing waardevolle informatie om in te zetten tijdens hun werk.

Wat blijft hangen in het gesprek met Esther is haar passie, drive en enorme liefde voor haar vak! Naast echtgenote en moeder van 2 kinderen en de 3e op komst, straalt ze veel passie en warmte uit voor haar werk; toewijding en zorg in de laatste levensfase.

Wilt u meer weten over Palliatieve zorg of wilt u in contact komen met palliatief verpleegkundige Ester Vierhoven? U kunt ZorgMies Regio Zwolle e.o. bereiken op telefoonnummer 038 – 78 20 560 of zwolle@zorgmies.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Of neem contact op met Esther Vierhoven; palliatievezorg@zorggroep-onl.nl.

Geschreven door  Gertia Hemminga, namens ZorgMies Regio Zwolle e.o.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶