Hoe houd je je hoofd koel tijdens deze warme zomer?

Twee weken geleden werd Nederland getroffen door een tropische hittegolf, maar wie het weerbericht heeft gelezen heeft gezien dat ook volgende week de temperaturen aardig oplopen (geen 40 graden, gelukkig). De één vindt dit goed nieuws en pakt direct zijn zwemkleding en gaat richting het strand, maar er is ook een grote groep die liever binnen blijft. Hoe kun je de warme dagen het beste doorkomen? Wij geven een aantal tips!

Drink goed!
De belangrijkste manier voor ons lichaam om warmte kwijt te raken, is door te zweten. Daarom is voldoende drinken belangrijk. Normaal gesproken drink je zo’n twee liter per dag, maar met het warme weer kan jouw lichaam wel wat extra vocht gebruiken. Hoe weet je of je genoeg drinkt? De kleur van je urine geeft een indicatie. Zie je heldere doorzichtige urine? Dan drink je voldoende. Maar is het juist geel of donker van kleur, dan heb je te weinig gedronken.

Houd je woning koel
Heb je airconditioning in je woning? Dan is het gemakkelijk om je huis koel te houden tijdens de warme dagen, maar heb je dit niet? Zorg er dan voor dat je overdag ramen en gordijnen dicht houdt. In de nacht koelt het vaak meer af. Zet dan een raampje open zodat het afkoelt in de woning.

Sporten
Ga niet sporten in de brandende zon, tussen 11:00 en 15:00 uur. Ga vroeg in de ochtend een rondje hardlopen of vraag je tennismaatje om in de avond een balletje te slaan. En ook belangrijk: pas je tempo aan. Zoek de grenzen niet op bij hoge temperaturen. Dan vraag je teveel van je lichaam. Dat kan in zoverre last krijgen, dat het in extreme gevallen zelfs een hitteberoerte kan veroorzaken.

Wat trek je aan?
Dat donkere kleding meer warmte aantrekt is al lang een fabel gebleken. Het materiaal van je kleding is belangrijker. Draag luchtige kleding, zodat er goede ventilatie is tussen de huid en kleding. Hierdoor kan zweet snel verdampen en wordt de lichaamswarmte afgevoerd. Daarom kan je het beste kleding van dun katoen of synthetische materialen dragen.

Ga je naar buiten? Smeer je in met zonnebrandcrème!
Afkoelen aan het zwembad of een drankje op het terras – zorg dat je jezelf goed insmeert met zonnebrandcrème. Het liefst een kwartier voordat je naar buiten gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je iedere twee uur bijsmeert, want water en zweet zorgen ervoor dat de zonnebrandcrème van je huid gaat en dus geen werking meer heeft.

Zorg voor elkaar
Mensen met een onderliggende ziekte of ouderen hebben vaak meer last van de warmte. Heb jij kwetsbare mensen in je omgeving? Bel ze op of ga langs en vraag of je iets voor hen kunt betekenen. Zo komen wij samen de warme dagen door.

Bron: Hitteplan RIVM en Radboud UMC Nieuws

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶