Grote zorg op jonge schouders

In onze samenleving zijn er velen die onopvallend en onvermoeibaar zorgen voor een ander. Een grote groep, vaak onzichtbaar, zijn de jonge mantelzorgers. Dit zijn kinderen en jongeren die opgroeien in een omgeving waar zorg nodig is en een groot deel van hun tijd wordt besteed aan het verzorgen van een familielid.

Ruim 20% van alle jongeren geven thuis mantelzorg. Bijvoorbeeld aan een familielid met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. In Nederland zijn er naar schatting zo’n 450.000 jonge mantelzorgers. Hun taken variëren van praktische hulp, zoals boodschappen doen en schoonmaken, tot emotionele steun en persoonlijke verzorging. Deze verantwoordelijkheden kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijkse leven en ontwikkeling.

Wat kun je doen als jonge mantelzorger?
De verantwoordelijkheid die op jonge mantelzorgers rust, brengt veel uitdagingen met zich mee. Ze moeten vaak een balans vinden tussen hun zorgtaken en school of sociale leven. Dit kan leiden tot een flinke overbelasting.

 1. Deel je zorg
  Helaas geven nog veel jonge mantelzorgers aan dat zij zich schamen voor de zorgen die zij hebben. Toch is het belangrijk dat je de zorg deelt. Bijvoorbeeld door te praten met een goede vriend(in) of een familielid. Dit kan enorm opluchten.
 2. Bespreek het op school of op je werk
  Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
 3. Steunpunt Mantelzorg
  Misschien kan de gemeente meedenken over extra ondersteuningsmogelijkheden. Ook op de website van MantelzorgNL kun je veel informatie vinden met betrekking tot vervangende mantelzorg en steunpunten in jouw regio. Maar je kan ook praktijkverhalen van andere mantelzorgers lezen.
 4. Blijf leuke dingen doen
  Het is begrijpelijk dat je het druk hebt, maar tijd voor jezelf en leuke dingen is echt belangrijk! Probeer, wanneer je kunt, lekker te sporten en af te spreken met vrienden. Zo kun je even ontspannen en herinner jezelf eraan dat je er niet alleen voor staat.

Ben jij of ken jij een jonge mantelzorg die wat extra ondersteuning kan gebruiken? Neem eens vrijblijvend contact op met een ZorgMies-vestiging bij jou in de buurt. Wellicht kan ZorgMies een extra helpende hand bieden, zodat je meer ruimte hebt voor school en/ of werk. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten

Mantelzorg Nieuws

Passie voor Palliatieve Zorg

We nemen u mee in het inspirerende verhaal van Esther Vierhoven, een toegewijde wijkverpleegkundige gespecialiseerd in palliatieve zorg met een missie. Esther is werkzaam bij

Lees meer ⟶
ZorgMies Assen

Netwerk Dementie Drenthe

ZorgMies Assen en omstreken en ZorgMies Meppel, als deel van ZorgMies Zwolle zijn sinds 2024 aangesloten bij het Netwerk Dementie Drenthe. Netwerk Dementie Drenthe legt

Lees meer ⟶