Week jonge mantelzorger deel je zorg zorgmies

De week van de jonge mantelzorger

Is er bij jou thuis een familielid langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief waardoor je thuis vaak moet meehelpen? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Ruim 6% van de jongeren in Nederland is mantelzorger. Zij zorgen voor een zieke ouder of helpen bij de zorg voor hun broertje(s) en/ of zusje(s). Dat is natuurlijk in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s erg pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? Een paar tips:

 • Deel je zorg
  Je zorg delen kan enorm opluchten. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt.
 • Bespreek het op school of op je werk
  Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag ZorgMies om hulp. Niet alleen kunnen wij de zorg (deels) van je overnemen, wij kunnen ook de problemen met jou bespreken. Plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
 • Blijf leuke dingen doen 
  Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.
 • Zoek informatie 
  Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

Community’s voor jonge mantelzorgers

Er zijn veel initiatieven om jonge mantelzorgers te ondersteunen. Deel jouw ervaringen met andere (jonge) mantelzorgers via de community Deel je zorg van Mantelzorg NL.

Vind je dit bericht leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op WhatsApp

Meer nieuwsberichten