Respijtzorg

respijtzorg

Als je goed genoeg voor je zelf zorgt, dan kun je als mantelzorger ook voor je naaste blijven zorgen. Een tijdelijke adempauze waarbij je even tot rust komt en de zorg aan iemand anders overlaat wordt respijtzorg genoemd. Er zijn in het algemeen verschillende vormen van respijtzorg:

  • Aanwezigheidszorg
  • Lichte respijtzorg
  • Dagopvang of dagbesteding
  • Logeeropvang
  • Professionele thuiszorg

De bovenste twee doet ZorgMies en voor alle vormen verwijs ik graag naar deze handige infographic. Deze video laat ook goed zien wat respijtzorg voor mantelzorgers kan betekenen.

Het gebruik maken van respijtzorg is voor mantelzorgers vaak een drempel. Dit komt doordat de mantelzorger bijvoorbeeld zijn of haar situatie vergelijkt met de situatie van degene voor wie wordt gezorgd. Een logische gedachte is dan: “Ach, daarmee vergeleken, valt mijn situatie nog wel mee.” Een andere, vaak gehoorde opmerking van mantelzorgers is dat hij of zij zich schuldig gaat voelen als iemand anders zijn taken tijdelijk overneemt. Ook geven veel mantelzorgers aan dat zij het moeilijk vinden om de zorg (gedeeltelijk) uit handen te geven: “ik weet het beste welke zorg hij nodig heeft”.

Wacht niet te lang met het vragen om hulp, want als je het mantelzorgen niet meer kunt doen, dan gaat het ten koste van jezelf en daarmee ook voor je naaste!

Respijtzorg door ZorgMies
Aanwezigheidszorg is bij de zorgvrager thuis. Een ZorgMies/-Siem neemt de zorg van jou over en blijft bij jou naaste. Jij kunt je eigen ding doen, een dagje weg, met vakantie, sporten. Gewoon tijd voor jezelf.
Bij lichte respijtzorg doe je de zorg voor je naaste samen met een ZorgMies/-Siem. Dat geeft verlichting en een beetje rust.

Wat kost respijtzorg door ZorgMies Midden-Limburg/ZorgMies Maas & Peel?
Respijtzorg door ZorgMies wordt per uur betaald. Door de wijze waarop ZorgMies is georganiseerd zijn de uurtarieven aantrekkelijk. Het uurtarief start vanaf € 24 en klik hier voor een overzicht met alle tarieven van ZorgMies Midden-Limburg/ZorgMies Maas & Peel. Onze zorg kan alleen worden betaald uit eigen portemonnee of via een persoonsgebonden budget (pgb).

Krijg ik respijtzorg door ZorgMies vergoed?
Er zijn gelukkig mogelijkheden om aanwezigheidszorg of lichte respijtzorg vergoed te krijgen en dat is afhankelijk van de zorgsituatie waarin je naaste zich bevindt. Het is ondoenlijk om een opsomming met concrete vergoedingen te geven.
Krijgt je naaste reeds zorg vanuit een van de volgende 4 wetten informeer daar dan naar de vergoeding voor respijtzorg via een persoonsgebonden budget (pgb):

  • Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) | WMO-loket van de gemeente waarin je naaste woont.
  •  Jeugdwet | WMO-loket van de gemeente waarin de naaste woont.
  • Wet Langdurige Zorg (WLZ) | VGZ-zorgkantoor. Dit is het zorgkantoor dat voor de gehele regio Midden-Limburg verantwoordelijk is.
  • Zorgverzekeringswet (ZVW) | zorgverzekeraar van de naaste.

Krijgt je naaste nog geen zorg vanuit een van de bovengenoemde 4 wetten informeer dan naar de vergoeding voor respijtzorg via een persoonsgebonden budget (pgb) bij het WMO-loket van de gemeente waarin je naaste woont. Als jij als mantelzorger of je naaste aanvullend is verzekerd, dan kun je navraag doen bij je zorgverzekeraar. 

Vind je het moeilijk om je te informeren over de vergoedingen bel me dan gerust, want dan help ik je daarmee:
ZorgMies Midden-Limburg, Henk Jacobs: 06 – 42 94 86 07
ZorgMies Maas & Peel, Maaike van Oostrum: 06 – 14 90 85 49

Waarom voor ZorgMies kiezen?
Mensen kiezen reeds voor ZorgMies omdat we met vaste zorgverleners werken. Dat is voor zowel je naaste, jou zelf als mantelzorger en ook voor de zorgverlener prettiger. Bovendien bouw je kennis op over de zorg en deel je die samen.
We helpen iedereen met een beperking in de breedste zin van het woord en zonderen dus niemand uit. We doen dat bovendien op maat, dat wil zeggen op tijdstippen dat het je naaste cq. jezelf als mantelzorger het beste uitkomt en we doen die dingen die gevraagd worden of waar behoefte aan is. 

Lees meer over ZorgMies

Rijk van Nijmegen wordt Maas & Peel

2 juni 2020

Met ingang van 1 augustus aanstaande wordt de naam ZorgMies Rijk van Nijmegen gewijzigd in...

Lees meer →

ZorgMies De Bilt opent haar deuren

2 februari 2020

Met ingang van 1 februari 2020 opent Angelique Kalverda vanuit Maartensdijk de deuren van haar...

Lees meer →

Drie nieuwe ZorgMies vestigingen

1 juni 2020

ZorgMies Nederland is trots! Drie ambitieuze ondernemers starten een nieuwe vestiging. Vanaf 1 juli 2020...

Lees meer →

Direct hulp nodig?

Heeft u onverwachts ondersteuning nodig? Wij kunnen u vandaag nog helpen. Bel naar: 078-7820560

  078-7820560
  info@zorgmies.nl