Prinsjesdag 2020: Ondersteuning van mantelzorgers belangrijker dan ooit

Prinsjesdag-2020

De sobere Prinsjesdag klonk ook door in de aandacht die er was voor mantelzorgers in de VWS begroting van 2021. De positie van mantelzorgers werd expliciet genoemd als groep die het tijdens de coronacrisis extra zwaar te verduren heeft (gehad). Goed dat dat erkend wordt, maar voor mantelzorgers is meer nodig. Zonder mantelzorgers, die veel hebben opgevangen, waren de problemen in de zorg nog groter geweest.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voor veel mantelzorgers nog dagelijks merkbaar. Bijvoorbeeld omdat de dagbesteding nog niet terug is op het niveau van vóór corona, toen veel hulp en ondersteuning is gestopt. Op 8 september hadden wij hier een gesprek over met Koningin Máxima, die een werkbezoek bracht aan ZorgMies. Zij ging in gesprek over de impact van de coronamaatregelen op de mantelzorgers.

Het kabinet wil meer samenwerking. Per regio wordt in kaart gebracht hoe de sociale en gezondheidssituatie eruit ziet; hoeveel kwetsbare mensen zijn er en welke zorg en ondersteuning is er. De vraag naar zorg zal volgens het kabinet alleen maar toenemen de komende jaren. Terwijl de groei van de beroepsbevolking en het aantal mantelzorgers sterk achterblijft om aan de vraag te voldoen.
Dát er dus iets moet gebeuren erkent ook het kabinet.

Het belang andere oplossingen te vinden om de zorg beter te organiseren en betaalbaar te houden staat voorop. Daarom publiceert het ministerie van VWS een discussiestuk over hoe dat eruit zou kunnen zien. Met meer aandacht voor preventie, samenwerking en innovatie.

De noodzaak om juist nu mantelzorgers extra ondersteuning te bieden is groot. Met een tweede coronagolf die steeds dichterbij komt zal de reguliere zorg afnemen. ZorgMies kan daarom extra ondersteuning bieden aan mantelzorgers.

Bron: MantelzorgNL
Beeld: © ANP

Lees meer over ZorgMies

Overbelaste mantelzorger? Doe de mantelzorgtest!

2 juli 2020

Als mantelzorger van een ouder of kind krijgt u vaak een hoop op uw bord....

Lees meer →
Dag van de Mantelzorger - in het kader van deze dag staat ZorgMies in het magazine van MantelzorgNL de mantelzorger

Dag van de Mantelzorg

21 oktober 2020

Dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Deze dag staat in teken...

Lees meer →

Prinsjesdag 2020: Ondersteuning van mantelzorgers belangrijker dan ooit

29 september 2020

De sobere Prinsjesdag klonk ook door in de aandacht die er was voor mantelzorgers in...

Lees meer →

Direct hulp nodig?

Heeft u onverwachts ondersteuning nodig? Wij kunnen u vandaag nog helpen. Bel naar: 078-7820560

  078-7820560
  info@zorgmies.nl
ZorgMies Maakt het Leven Leuker, altijd een vast gezicht bij u in de buurt voor mantelzorgondersteuning en thuishulp