ZorgMies maakt het leven leuker!

NIEUWS SEPTEMBER 2016

Zaterdag 24 september 2016, nos.nl

ZorgMies in het Radio 1 Journaal: Ouderenfonds introduceert checklist voor betaalde mantelzorg

Een speciale checklist moet er in de toekomst voor zorgen dat ouderen in Nederland de juiste vorm van betaalde mantelzorg krijgen. De lijst is in het leven geroepen door het Nationaal Ouderenfonds. Op die manier kan de beste en meest geschikte aanbieder op een veilige manier worden gekozen. Er zijn namelijk geen keurmerken, brancheverenigingen of regels voor nieuwkomers op de zorgmarkt.

Tientallen kleine bedrijven sprongen in het gat dat ontstond toen de thuiszorg in Nederland op de schop ging. De organisaties namen mantelzorgtaken van familieleden over. En dat gaat vaak prima. Maar door het enorme aanbod is het wel heel moeilijk om goed te kunnen bepalen welke aanbieder bij de zorgvraag past.

Meneer Winkens is 78 jaar en half verlamd. Hij woont in Zwijndrecht, samen met zijn vrouw. Maar zij kan hem niet alle zorg geven die hij nodig heeft. Winkens moet worden gewassen en aangekleed. En hij moet ook sondevoeding krijgen toegediend. Mevrouw Winkens zorgt al acht jaar voor haar man, samen met de thuiszorg. Maar vanwege bezuinigingen krijg het Zwijndrechtse stel nu minder hulp. 

ZorgMies Manon kijkt voetbal met de heer Winkens

Nieuwe regelgeving
Volgens de nieuwe regels moeten de kinderen nu vooral bijspringen. Dat doen ze ook zoveel mogelijk, maar ze hebben zelf ook werk en een gezin. De vrouw van meneer Winkens kan de zware zorg maar moeilijk aan. Ze heeft een beroep gedaan op het bedrijf ZorgMies, een organisatie die zich voor alle ouderen in Nederland wil inzetten. 

Manon van ZorgMies komt elke dag langs om het echtpaar Winkens bij te staan. Er worden onder meer boodschappen gedaan en er is hulp met wassen en aankleden. Samen met Manon naar sport kijken op televisie vindt meneer Winkens het leukst. Winkens houdt van alle sporten, maar voetbal is wel zijn favoriet. Hij is een echte PSV-fan en Manon weet inmiddels ook alles van de Eindhovense club. Manon is eigenlijk dat kleine beetje extra bij het echtpaar Winkens thuis, de kers op de taart van de zorg. Of zoals dochter Caroline Winkens het zegt: "De lach van de dag."

Manon heeft zich onmisbaar gemaakt in huize Winkens. Voor alle partijen. Mevrouw Winkens heeft weer even lucht en ziet dat haar man goed verzorgd wordt. En voor de drie dochters van het stel is het een geruststelling dat ze door ZorgMies worden gewaarschuwd als er iets met hun vader of moeder aan de hand is.

Manon van ZorgMies is blij met de komst van de checklist. "Ik voldoe aan alle eisen. En dat is belangrijk, want je weet niet wat voor mensen je soms over de vloer krijgt", zegt ze. "Er moet in ieder geval een verklaring van goed gedrag overlegd worden en dat is al een hele stap vooruit. Je moet ook aan privacyregels voldoen en bij calamiteiten makkelijk bereikbaar zijn. Allemaal heel belangrijk."

Ook mevrouw Winkens vindt het een goede zaak dat er een checklist in het leven is geroepen. "Ik weet na acht jaar zorg precies wat er nodig is, en of het gaat werken voor mijn man. Maar als je nog nooit met dit bijltje gehakt hebt, kun je zo'n checklist héél goed gebruiken!" Meneer Winkens knikt instemmend; hij heeft het verhaal begrepen. Om vervolgens druk naar Manon te gebaren dat ze naar de televisie moet kijken. "Goal!"

Klik hier voor meer info over de Checklist betaalde mantelzorg.