ZorgMies maakt het leven leuker!

NIEUWS

Woensdag 20 mei 2015, ad.nl

Vakbonden slaan alarm over bezuinigingen zorg

Vakbonden FNV en CNV roepen de regering vandaag op om 'de afbraak van de zorg' te stoppen. Met de volkspetitie 'Red de Zorg' hebben zij inmiddels meer dan 100.000 handtekeningen en duizenden schrijnende verhalen van zorgmedewerkers opgehaald. Zoals dat over Karel (78). Hij heeft leukemie. Zijn vrouw (80) kampt met kapotte heupen, diabetes en ademnood. Binnenkort kunnen ze fluiten naar huishoudelijke hulp.

Leni Groote Haar (53) uit Ruurlo maakt nog elke week schoon bij een oude vrouw op het platteland. "Weduwe, kinderen over de grens. Maar binnenkort mag ze zelf de ramen lappen, vindt de gemeente. Dat kan ze helemaal niet met haar versleten rug", zegt de huishoudelijke hulp.

"Ik zie nu in 16 uur zeven cliënten, maar als de gemeente zo blijft korten als nu, houd ik er geen een meer over." Groote Haar staat vierkant achter de petitie die vakbonden FNV en CNV zijn gestart om de bezuinigingen in de zorg te stoppen. Inmiddels is die door ruim 100.000 bekende en onbekende Nederlanders ondertekend. 

Duizenden zorgmedewerkers stuurden de afgelopen weken hun horrorverhalen richting de bonden. "Volle aanrechten, vervuiling, ongedierte. Ik schaam me dat onze ouderen zo hun laatste fase door moeten,'' meldt een werknemer. De verhalen geven een beeld van wat er misgaat in de langdurige zorg, die per 1 januari van dit jaar grotendeels is overgeheveld naar gemeenten en zorgverzekeraars. De vakbonden bieden vandaag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer een zwartboek aan.

Bezoek ambtenaar
Karel van Aken (78) uit Ruurlo vreest dat het er bij hem thuis ook zo uit komt te zien nu hij heeft gehoord dat hij vanaf volgend jaar geen huishoudelijke hulp meer krijgt. Na een bezoek van een ambtenaar heeft de gemeente besloten dat hij en zijn zieke vrouw - diabetes, kapotte heupen en longproblemen - zelf maar de 'lichte' huishoudelijke klusjes op moeten knappen. "Mijn vrouw zit in een rolstoel en kan met veel moeite een halfuur per dag strijken. Zelf heb ik evenwichtsproblemen en leukemie."

Kinderen heeft het stel niet, familie woont in Enschede, is even oud en nog slechter ter been. Zelf een hulp inhuren dan maar, zegt de overheid. "Met een AOW'tje?"

Overbelast
Volgens de vakbonden is het verhaal van meneer van Aken schering en inslag. En in de verpleeghuizen gaat het niet veel beter sinds de bezuinigingen op de zorg per 1 januari. Bijna 40 procent van de medewerkers meldt overbelast te zijn, doordat ze hetzelfde werk met minder mensen moeten doen en bedolven worden onder administratie: "Na mijn avonddienst heb ik geen rondje kunnen lopen om alles te checken; ik ga met een vreselijk gevoel naar huis en denk 'als alles maar goed gaat'," meldt een bezorgde werknemer. 

De zorg in instellingen wordt tot de hoogstnoodzakelijke beperkt, dus is er nauwelijks tijd voor praatjes en activiteiten, vertelt personeel. "Ik ren mij de blubber en ik red het niet. Eén bewoner moet vaak huilen, ik heb geen tijd meer om haar te troosten zoals vroeger, dus laat ik haar maar zitten. Dat breekt mijn hart! En naar buiten gaan is er al helemaal niet bij."

Glaasje water
Bewoners worden steeds vaker aan hun lot overgelaten. Ze vallen of raken gefrustreerd en worden agressief. Er is geen tijd meer om ze in bed een glaasje water te geven, melden medewerkers die in hun eentje op een grote groep hulpbehoevende ouderen staan. De voedingsassistente wordt wegbezuinigd, ondanks alle ondervoedingsproblemen.

Mantelzorgers en vrijwilligers zouden de gaten moeten dichten, maar dat is een stuk minder ideaal dan het kabinet denkt, leert de praktijk volgens de bonden. Naasten van chronisch zieken zijn overbelast en vrijwilligers worden ingeschakeld voor zorgtaken die eigenlijk door een professional moeten worden gedaan. De vakbonden willen dat banen in de zorg weer 'serieus worden genomen'. Dus niet gedwongen uren inleveren en korten op salaris zoals nu gebeurt.

Lenie Groote Haar rent zich rot om hetzelfde werk in minder tijd te doen. "Het is niet vol te houden en waarschijnlijk verlies ik mijn baan binnenkort. Maar het ergste is te zien dat mensen zo aan hun lot worden overgelaten."

Terug